Категории

Ако си здрав, потта не мирише

4.44 avg. rating (89% score) - 9 votes

Неприятното усещане да се изпотиш

изпотено момичеВсеки уважаващ себе си съвременен човек се притеснява и не допуска неприятна миризма от тялото си, най-вече лоша миризма на пот. За тази цел се използват много козметични средства, но те са с различни свойства. За да не навредите на себе си, първо, ще ви поясним какво представлява изпотяването и второ – как да се ориентирате по-добре в козметичните препарати.

Какво представлява потта?

Секретът на потните жлези, потта, представлява безцветна, леко солена течност. Освен вода (98-99 процента) съдържа и азотни вещества – урина, креатин, амоняк.

Потта съдържа и някои аминокиселини, остатъчни белтъчини, летливи мастни киселини, холестерол, соли на алкалните метали и други вещества. По физиологичен състав тя прилича на урината, съдържа същите компоненти.

Съществената разлика е в концентрацията на компонентите, които в потта са 10 пъти по-малко, отколкото в урината.

Какво се отделя с потта?

Всеки ден от потните жлези на човека се отделя около един литър секрет, но в горещите страни тази цифра стига до 10 л. Количеството и съставът на отделяната пот зависят от много фактори – конструкция и строеж на тялото, душевното състояние на човека, температурата на околната среда, количеството изпита течност и др. Потните жлези, заедно с кожата и бъбреците, се явяват основен орган за терморегулация на тялото, изчиствайки организма от токсини.

Тяхната нормална работа е залог за доброто състояние на здравето.

Прочистване на организма от токсини чрез потене

Потоотделянето е съвършено необходим за човека процес, при който не само се регулира вътрешният температурен режим, но се прочиства и организма от излишните соли и токсини. Освен това, секретът на потните жлези играе голяма роля за формиране на киселинната “мантия” на кожата.

изпотяване под мишницитеПотта ми мирише! Защо? От какво се получава миризмата?

Когато човек е в добро здравословно състояние и отделя пот,  то потта не мирише лошо. Лошата миризма е продукт от въздействие на микроорганизмите, които се намират в изходните протоци на мастните жлези – бромобактерии и дифтероиди. “Срещата” на бактериите със секрета на потните жлези се случва на границата на кожата с външната среда. Хранейки се със съставките на потта, бактериите растат и се размножават, отделят продуктите на своята жизнеспособност, умират и се разлагат. По този начин, тези процеси предизвикват неприятната миризма. Изовалериановата киселина, съдържаща се в потта, засилва тази миризма и я прави по-устойчива. Някои миризми се оприличават с тази на ацетона.

При интензивна физическа работа или горещо време, когато човек се поти обилно, веднага се задейства и процесът на образуване на миризмата.

Понякога неприятната миризма е свързана с някои заболявания.

Например, ако човек има проблеми с бъбреците, потните жлези са принудени да поемат върху себе си част от тяхната работа. В резултат на това в потта се увеличава съдържанието на урина, която има остра миризма на амоняк.

Повишено изпотяване има и при захарен диабет, неврози, заболявания на вегетативната нервна система.

По принцип от повишено изпотяване страдат пълните хора. Жените се изпотяват по интензивно преди менструация, по време на бременност, през климактериума, както и при хормонални нарушения.

Прекомерното потене е сигнал за проблем!

Ако се потите без повод: жегата през лятото, усилена физическа дейност – това е алармата на тялото ви за евентуален здравословен проблем! В медицината това състояние е известно като хиперхидроза. Не е ясно какво причинява това състояние, но със сигурност е най-добре да отидете на преглед. Има два вида хиперхидроза:
– локална – изпотяват дланите и подмишниците
– генерализирана – изпотяване на цялото тяло.
За щастие хиперхидрозата се лекува, затова ако имате проблем с обилното потене – не чакайте да ви „мине“.

Изпотяване под мишниците

изпотяване под мишницитеНай-интензивно изпотяване се наблюдава под мишниците. Белтъчните съединения засядат на окосмената част и постепенно се разлагат и отделят остра миризма. За да не се допусне това, се препоръчва редовно да се бръснете под мишниците и да измивате тези места с топла вода и сапун. Но и това не е достатъчно. За да не изпаднем в неловка ситуация, е необходимо да се спазват общите хигиенни правила, отстраняващи нежеланите миризми.
Много хора правят грешка като използват козметични продукти, за да „маскират“ неприятната миризма на пот без да хигиенизират мястото. На първо място трябва да измиете тялото си, а след това да използвате дезодорант или друг вид козметичен продукт, който да ароматизира тялото ви.

Не използвайте дезодоранти постоянно

Кожата ви има нужда да „диша“, а някои козметични продукти, които се рекламират „против изпотяване“ запушват порите и както вече стана ясно, по този начин пречат на естественото прочистване от токсини на организма. Когато имате възможност – мийте тялото си с топла вода и антибактериален сапун, за да неутрализирате бактериите, които са основната причина за неприятната миризма на потта.

Етикети:,

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *