Категории

Аромати и миризми

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

d0b0d180d0bed0bcd0b0d182d0b8-d0b8-d0bcd0b8d180d0b8d0b7d0bcd0b8

Изглежда, че влиянието на миризмите, особено на тези, които свързваме със специфично време и събитие, има по-голямо значение от някоя мисъл. Невролози са установили, че човешкото обоняние, макар и незначително в сравнение с това на хамстер, германско овчарско куче или първобитния човек, е мощно средство -10 000 пъти поточно от усещането ни за вкус, и е в състояние да разпознава хиляди аромати. Първоначално предназначено да ни предупреждава за опасности като пушек, отрова и дебнещ хищник, обонянието сега служи за напълно модерни цели: нови изследвания показват, че миризмите могат да понижават нивото на стреса, да подобряват умствени и физически дейности, да успокояват болка, да помагат при безсъние и дори за отслабване.

Процесът е сложен. Ние имаме неколкостотин вида рецептори за миризма и милиони от тези клетки са разположени около носа ни. Щом една клетка открие мирис, веднага предава информацията на обонятелния център -група неврони с размер на грахово зърно в мозъка. Сигналите се сортират и предават на лимбичната система. Тази примитивна част от мозъка управлява много спомени и чувства: някои от най-основните ни поведения – хранене, борба или бягане, както и сексуално възбуждане, удоволствие и може би дори пристрастяване. Поради голямата близост помежду им неврологичният контрол за тези поведения често е комплициран. Така например по време на ранния стадий на привличане вечерята често е прелюдия към секс.

Неотдавна изследователи откриха как някой аромат може да промени настроението. При проучване на Университета в Охайо лицата били подложени на две ухания – лавандула, която има успокояващо, и лимон – ободряващо въздействие. Изследваните лица е трябвало да ги помиришат преди и след слабо стресиращо действие (в случая след потопяване на краката в ледена вода). При следващите изпитания учените открили „убедително доказателство, че лимоновото масло усилва позитивното настроение”. Фактически кръвното ниво на стимулиращия хормон норепинефрин се повишило и останало високо за лицата, които помирисали лимоновото ухание, докато миризмата на лавандула не оказала влияние.

Изследването показва също, че освен подобряване на настроението ароматите имат и благотворно въздействие. Специални аромати могат да ви помогнат при:

• Отслабване. При ново изследване 1436 души с наднормено тегло са отслабнали средно с 14 кг за 6 месеца само чрез пръскане на интензивно ухаещи кристали по храната им. „Не знаем със сигурност точния механизъм, но е ясно, че насищането на рецепторите за миризма и вкус може да играе ключова роля за намаляване на теглото”, казва Алън Хирш, основател на изследователската фондация „Лекуване с мирис и вкус” в Чикаго.

Опитайте: Хирш казва, че може да постигнете „засищане от миризма”, само като направите усилие да помиришете всяка хапка, преди да я сложите в устата.

• Въздържане от похапване. Любим аромат може да помогне за намаляване на апетита ви. При едно изследване Хирш дал на хора с наднормено тегло да миришат банани, зелени ябълки и мента, когато усетят апетит. Те отслабнали повече, отколкото контролната група.

Опитайте: носете шишенце с любимата си миризма през целия ден и се опитвайте да я помирисвате, вместо да похапвате.

• Успокояване. Австрийски изследователи разпръскали миризма на портокали сред някои участници и на лавандула сред други. Двете групи се почувствали по-спокойни и по-позитивно настроени от останалите участници.

Опитайте: прибавете няколко капки от ароматно масло в пулверизатор и разпръсквайте сместа в офиса си по време на напрежение.

• Научете нещо ново. Изследователи от Университета Нортумбриа в Обединеното кралство впръскали ухание на розмарин сред студенти: 48 от тях дали много по-добри резултати в тестовете за запаметяване и били по-внимателни от контролната група.

Опитайте: купете си един-два корена розмарин за саксията пред прозореца, за да може да си откъсвате клонче и го миришете, докато учите или трябва да запомните нещо.

• Намаляване на болки. Търсейки начини за използване на по-малко болкоуспокояващи лекарства, лекари в Медицинския център на Нюйоркския университет приложили миризма на лавандулово масло на пациенти при оперирането им за лапароскопски стомашен байпас (посредством анестезиологичната маска, която носят по време на операция). Тези пациенти не само се нуждаели от по-малко морфин (средно 2, 38 мг срещу 4, 26 мг), но и от по-малко аналгетици след операцията. Ментата също помага. Някои изследователи са установили, че лавандулата може да успокоява главоболие, както и че освежителният аромат може да е ефективен като ацетаминофен.

цветя

Опитайте: следващия път при главоболие вдишайте миризма от носна кърпичка, напръскана с няколко капки лавандула или мента.

• Облекчава менструални спазми. При проучване в Корея през 2006 г. разделили жени със силни менструални спазми на три групи. На едната група всеки ден правели 15-минутен масаж на корема с етерични масла една седмица преди периода им. На другата група правели масаж без аромати. А последната оставили без терапия. На жените от групата с ароматна терапия болките намалели наполовина.

Опитайте: прибавете 2 капки лавандулово масло, 1 капка масло от градински чай и 1 капка розово масло в бадемово масло и масажирайте корема си веднъж дневно една седмица преди периода.

• Активизирайте тренировката си. Според едно изследване изпарения от мента дават на колежаните баскетболисти повече мотивация, енергия, бързина и увереност. Някои атлети използват ментови инхалатори, а Reebok вече е вложил ментов аромат в някои спортни сутиени.

Опитайте: при усилена тренировка подсилете се с помощта на инхалатор с мента.

• Възбуждане на либидото. Краставиците, сладкият корен (Glycyrrhiza glabra), бебешката пудра влияят върху жените, увеличавайки притока на кръв във вагината с 13 процента. Тиквата и лавандулата увеличават притока на кръв с 11 процента.

Опитайте: за романтична вечеря пригответе тиквеник и сложете кърпа, напоена с краставичен аромат, до възглавницата си.

• За по-дълбок сън. С основание хората от векове са пълнели възглавниците си с лавандулови цветове. Доказано е, че лавандулата спомага за дълбокия сън, но нови изследвания в Англия и Корея са показали, че лавандулата помага и на хора, страдащи от лека форма на безсъние.

Опитайте: напръскайте леглото си с лавандулова есенция точно преди лягане.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *