Категории

Ароматна козметика и ароматерапия за коса

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Етеричните масла са доказали своето действие върху кожата и като цяло човешкия организъм. Те имат редица лечебни свойства, които са доказали в годините на тяхното използване. Макар и позабравена, ароматерапията е на повече от 5000 години. Днес тя се завръща с пълна сила, за да ни дари със здраве и красота.

Специално що се отнася до скалпа на главата и косата, има много и най-различни етерични масла, сред които можете да избирате, за да получите резултата, който жадувате. Премахване на пърхут или просто от тънка блестяща коса – няма значение, защото има масла, които могат да се справят с всичко това. Някои от тях стимулират клетъчния метаболизъм и подпомагат растежа на косата; други подхранват с витамини и антиоксиданти; трети балансират производството на себум; четвърти помагат при кожни възпаления и инфекции причиняващи косопад.

Стимулиращи етерични масла

Това се етерични масла, които са използвани в грижата за косата и кожата, за да стимулират позабавения клетъчен метаболизъм и оттам растежа и образуването на нови клетки. А това с думи прости казано означава по-дълга и гъста коса за по-кратко време. Ако имате нужда от съживяване на гривата, трябват ви точно от този тип масла. Най-често използваните такива масла са от розмарин и салвия. Като маслото от салвия или още градински чай, се счита за продукта с най-изявени регенеративни и стимулиращи свойства, с широко приложение в грижата за косата и кожата. Но имайте предвид, че трябва да сте внимателни с него – не бива да се използва при бременност и при някои заболявания. Освен това трябва и да се използва силно разредено – 2 до 4 капки на 30 мл базово масло. Лавандулата е най-безопасната алтернатива за хора с противопоказания – маслото е балансиращо, с регенеративни свойства, подходящо за употреба дори в неразредена форма.


Подхранващи етерични масла

Както и личи от името, подхранващите масла са тези, които дават на космените фоликули витамини, антиоксиданти и подпомагащи растежа хранителни вещества. Те и стимулиращите масла става една чудесна комбинация, когато искате да получите най-доброто от тези природни богатства за вашата коса. Тези масла са безопасни и могат да се използват в по-висока концентрация- 0.5-2% от общата смес (1 мл = около 20 капки).

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *