Категории

Аромат на ирис

4.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

парфюмСпоред древногръцката митология Ирис е богиня на небесната дъга и на нея е посветено благоуханното цвете ирис. Тя е вестителката на Хера. Както дъгата се простира от небето до земята, така и Ирис е посредник между хората и боговете. Съвсем не е случайно сравняването на цветето ирис с природното явление – дъга.

Произходът на ириса е от Южна Европа и Северна Африка, като съществува разнообразние в цветове – над 250 вида. За истинско съкровище за парфюмерията се счита белият флорентински ирис. От корените на ирисът се получава есенцията за пудрата, с която са се парфюмирали важните личности от 17-ти век.

ирисВ Древен Египет, ирисът е символ на красноречие, а в арабските страни противоположното – на мълчанието.
В днешно време за нуждите на парфюмерията се ползват есенции и етерични масла, които се извлечат от ирисът.

Етерично масло от ирис

Извлича се от корените му чрез дестилация, като първо се изсушават и се смилат на прах. За да не загубят ценните си съставки не трябва да се съхраняват повече от 3 години. Маслото и есенциите се използват в най- скъпите световни марки парфюми. Трябва да се отбележи, че ирисовото масло е по-скъпо от това на извлчеченото от жасмин. Също така, то се смесва много добре с други масла, което дава възможност на парфюмеристите да експериментират и сътворяват все по-оригинални аромати и за двата пола.

момичеЖените, които намират себе си в парфюми, в чиито състав е включен ирис се славят като свободолюбиви и със собствен стил на обличане, изглеждайки винаги перфектно. Обичат авантюрите и пътешествията и търсят нови предизвикателства. Могат да се справят с всякакви трудности и притежават неподправен чар, което ги превръща и несъмнено в обект на ухажване. А вие намерихте ли себе си в есенцията на ирисът?

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *