Категории

Бихте ли използвали парфюм от дрожди?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

drojdiМикроорганизмите от генното инженерство могат много успешно да заменят цветята като източник на аромат за парфюмите. Дори могат да пресъздават отдавна изчезнали аромати.

Биологът Патрик Бойл показва течност, която мирише на зелено и сладко, нещо подобно на прясно окосена трева, малко като букет полски цветя.

Течността е микробен парфюм. Варен в лабораториите на Гинко БиоУъркс в Бостън, той съдържа мая, която е била генно програмирана да мирише на рози. Крайната цел е: да стане част дизайнерските аромати, където присъствието му ще си съперничи с розовото масло, което често се използва в луксозните аромати.

Розовото масло е класически компонент на парфюмите. Традиционно, розите се отглеждат в огромни области в България или Турция, а след това се берат на ръка и се дестилират за извличане на ароматни масла. Но от гледна точка на фирмите за парфюми, този подход е ненадеждна. И двете, качеството и цената на розите, може да варират всяка година, повлияни от фактори като природни бедствия, недостиг на работна ръка, заболявания или просто лош сезон на растеж. „Трябват суровини, които ще струват от $ 10 до $ 100 за килограм, защото има недостиг или ембарго“, казва Боб Вайнщайн, главен оперативен директор на Робъртет.

Парфюмеристите могат да използват синтетичен заместител, създаден от смесването на четири или пет химикала заедно, които да се доближат до натуралния розова аромат. Някои парфюмеристите, обаче, твърдят, че той не отговаря на богатите нюанси, които добавя най-високия клас аромат.

Култивираните ароматни микроби са по-евтини, не само в сравнение с използваните естествено произведени продукти, но също така позволява повече контрол над аромата.

Най-доброто розово масло мирише свежо и чисто, а проблемът с култивирания аромат на розата е, че той запазва характерния кисел мирис на маята. Екипът на Бойл цели да намери начин да преодолее тази миризма, може би чрез модериране на някои от генетичните пътища, които допринасят за това или чрез внимателното филтриране на крайния продукт.

Гинко не е единствената компания, която откликва на желанието на производителите за култивирани аромати и вкусове. Калифорнийската компания Амирис си партнира с швейцарската фирма Фирмених в изработването на аромат на масло от пачули.

Биолозите на Гинко сега се стремят да си набавят проби от диви цветя от Ледената епоха, които са запазени в дълбоко замръзналата земя. Ако оцелелите ДНК фрагменти съдържат гени, присъстващи в съвременните растения, изследователите може и да успеят да разработят щам дрожди, който имитира отдавна изгубения аромати на изчезнали растения.

„Можем ли да пресъздаде аромата на цветята, които не могат да се отглеждат, защото те не съществуват ли още?“, Пита Бойл. „Хората са в последователност неандерталците, така че не е вън от въпроса.“ Parfum Extinctio, крайната елит аромат.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *