Категории

Вашият първи натурален парфюм

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

naturalen

Има един аксесоар, който е едновременно уникален и стилен, невидим и дълбоко проникващ – също като безценните съставки, които го изграждат. За да разберете неговата мистика, просто потърсете книгата на Манди Афтел – „Парфюм“.

„Всеки ден аз изследвам безкрайния свят на парфюмите“ – казва тя. „Едно от нещата, които най-много ме радват, е да помагам на хората да се докосват до този свят и да го изследват, също като мен“.

Преди да създаде книгата си, Афтел планира да я изгради около следните четири аромата: канела, тамян, амбра, жасмин. Но включва ментата, когато неин приятел, готвачът Даниел Патерсън, й предлага да добави „нещо зелено“. С добавянето на тази пета нотка, тя обхваща всеки аспект от аромата: екзотичен, духовен, любопитен, красив, познат.

Натурален или синтетичен аромат?

Защо да изберете природен парфюм, когато има толкова много синтетични варианти на разположение? Според Афтел двата са много различни. „Естественият аромат е многопластов и комплексен и се разгръща постепенно“- обяснява тя. „Обичам начина, по който натуралните есенции си взаимодействат с тялото, както и начина, по който те се разгръщат и изчезват“. За разлика от синтетичните продукти, обикновено предназначени да са силни, природните парфюми са много по-краткотрайни. Но не гледайте на това като на проблем. Просто повторете, когато ароматът изчезне.

Скъпи ли са?

Казано накратко – да, скъпи са. Но цената напълно си заслужава, особено, когато става въпрос за нотки на жасмин, който не може да бъде изобщо сравнен със синтетични съставки. При него натуралното ухание много се различава от изкуственото. Има много специфично ухание, което „допринася за красотата на парфюма“. Въпреки че се слага малко количество в парфюма, жасминът играе решаваща роля за аромата.

Различни аромати или един единствен?

Може би мислите, че ще си вземете един аромат, който ще използвате завинаги? Аромат, който да превърнете в своя запазена марка? Малцина прибягват до този вариант… „Как бихме могли да се ограничим само с един аромат? Ние искаме да ухаем различно през деня и през нощта, различно през лятото и зимата, различно в града или сред природата“- пита Афтел. Примерите са десетки, но е факт, че имаме нужда от различни аромати постоянно. И макар че много хора си мислят, че натуралните парфюми имат само едно ухание, Афтел заявява категорично, че това не е вярно. Тя дава пример с червения портокал, като казва, че той е с богат и чувствен аромат, тамяна има мек и свеж аромат, а към тях, както и към всички други натурални ухания, могат да се добавят различни нотки, за да се обогати аромата.

Експертни съвети за тестване на парфюм

Ето каква съветва Афтел:

„Впръскайте парфюма върху кожата си, но не тествайте повече от три аромата в определен момент. Нанесете парфюма на три различни пръста. Помиришете ги, после отново след известно време, за да видите как се разгръща ароматът“. Тъй като много натурални парфюми се продават онлайн, опитайте се да си осигурите проба от тях, ако е възможно.

И накрая – един съвет, който важи както за покупката на парфюм, така и за покупката на каквото и да е друго – никога не купувайте нещо, което не може да ви накара да се влюбите в него!

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *