Категории

Истинската история на Chanel No.5

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

но5
Chanel No.5 е незаменим парфюм
, легенда, емблематичен аромат, носещ в себе си духа на парижката елегантност. Очарованието на това ухание не спира да удивлява! Ето и истинска история на неговото създаване.

Представеният през 1921 година Chanel No.5 е нещо невиждано дотогава, въпреки че не е нито първият парфюм, който се отличава със синтетичните си алдехиди (пенливи цитрусови и восъчни нотки, които карат аромата да прилепва за кожата), нито първият дизайнерски аромат (тази чест принадлежи на Пол Поаре, основният конкурент на Шанел през 1920 година).

chanelМладата Габриел „Коко“ Шанел е  полусираче, изоставено в сиропиталището в Обезин от коравосърдечния  си баща. Тя изгрява като звезда в кабарето, докато се опитва да си създаде репутация на шапкарка. С помощта на първия си любовник, Артър „Бой“ Капел, Коко се преквалифицира в моделиерка и скоро се нарежда сред богатите и известните от Френската Ривиера.

Любовната афера на Коко Шанел с руския принц Димитрий  я среща с царския парфюмерист Ернст Бо, който създава първообраза на Chanel No.5. Вдъхновение за  Бо е почти неуловмият аромат на арктически скреж, а истинското предизвикателство е той да бъде пренесен върху кожата. За да успее, Бо включва във формулата си около 1% мастни алдехиди – синтезирани органични вещества в съчетание с кислород, водород и въглерод, които придават на цветните есенции усещането за ледени нотки.

ernest_beauxКогато Шанел срещна Бо, тя му предлага да създаде  за нея парфюм, който да мирише на жена, а не на цветна леха, за да се разграничава  рязко от актуалните флорални аромати  на нейните конкуренти. Тя също така държи парфюмът да ухае на чистота, да е луксозен и достатъчно сложен, за да не може да бъде копиран. Бо използва във връхните нотки алдехиди и бергамот, които придават полярно ухание; фокусира вниманието си върху  момината сълза, която носи свежест; добавя още ирис, иланг-иланг и жасмин от Грас, а в базата вплита аромата на рядкото растение ветивер и на сандалово дърво. И това са само една малка част от над 80-те съставки на парфюма!

Бо сътворява 10 различни комбинации, които поставя в стъклени флакони, номерирани от  1 до 5 и от 20 до 24. Коко се спира на проба номер 5 , а когато я питат за името на новия парфюм, тя отговаря: „Ще представя аромата  заедно с новата си колекция рокли на петия ден в петия месец от годината, така че нека парфюмът запази номера на пробата  – това ще му донесе късмет!“.

Останалото е  История…

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *