Категории

История на ароматите

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

medic_48_parfumАко искате да проследите как се е променял животът на френските парфюми от XVI до XX век, то задължително трябва да посетите замъка Шамрол, построен през XVI век. Той е разположен в долината Лоара, на 100 км южно от париж. Всяка стая от замъка е посветена на определен век и има собствен интериор, в който са работели парфюмерите от XVI, XVII, XVIII, XIX и XX век. Помещенията са пълни с автентични уреди и мебели. В тях може да видите и макетите на морските кораби, с които са били превозвани неизвестни за онова време растения, ароматични пръчици, сухи треви, съхранявани в тъмни и прашни стаи, прозорци, които винаги са били затворени, за да не може вътре да проникне чума.

Музеят помага да се пренесем във времето, когато в домовете на аристократите задължително е имало богато украсени тоалетни сандъци, с множество разделения, в които е можело да бъдат поставяни различни козметични средства. Освен това в замъка са изложени и рекламни плакати на различни фирми, оригинален орган, 270 масла, синтетични съставки. Ако обиколите тъмните стаи, ще видите поставените хиляди шишенца на прочути марки от миналото.

Около замъка има голяма градина, където растат грозде, рози, жасмин, лавандула и други различни треви, които векове са служили при производството на парфюмите.

В стаята, посветена на XVIII век, ще видите парфюмите на Жан-Луи Фаржон, създавани от него за знаменита му господарка Мария-Антоанета, една от формулите на Френсис Куркджан, която е в основата на създаването на изключителен аромат, днес той се продава във Версай като М.А.Sillage dе lа Reine.

Обстановката в замъка няма как да не предизвика мисълта как ли би протекла една среща между днешните парфюмерийни специалисти и тези от преди няколко века. И какви ли тайни биха споделили помежду си?

Днес офисът на един специалист-парфюмерист изглежда като супермаркет. В него се носят прекрасни миризми, вниманието приковават красиви флакони.

А също компютри, компактдискове, пресинформации. На компютъра може да се видят поетичните описания на различни аромати – повечето се отнасят към „прекрасна мечта“, „далечни страни“, „секс, секс и пак секс“. Необичайното винаги привлича вниманието. А то е, че вече на флаконите са имената не само на ароматите, а и на техните създатели. Това е заслуга на Фредерик Мел, който през 2000 г. започна да изписва имената на специалистите и ароматите в новия парфюм. РН-мениджъри и средствата за масова информация последваха неговия пример и в резултат на това много от тези парфюмери станаха култови фигури в света.

Специалистите украсиха със своите творения страниците на историята на световната култура. Научни книги, велики произведения на изкуствата и религията потвърждават тяхната значимост и огромно влияние.

Парфюмериите знания стигат до нас след хилядолетия от страни, които отдавна липсват на картата – от Месопотамия, през ароматизирания часовник в Китай, до прекия търговски път между Оман и Йемен. Аромати се използват в религиозни обреди, за битови цели, а накрая и във всекидневния живот. Парфюмите помогнали да се организира търговия и успели да въздействат над хората. Преди години алхимиците работели в сравнителна неизвестност, скромно изпълнявали задълженията си, но други постигали слава и уважение за своите прогресивни възгледи и майсторство.

С появата на синтетичните ароматни вещества и в резултат на много експерименти парфюмерията получила своето развитие и сложна композиция. Точно тогава се появяват и световноизвестните имена. Техните наследници и до днес са важен фактор в света на парфюмите.

Исторически парфюмите са играли значително по-голяма роля от тази на обикновен разкош – те определяли социалните нрави, политическите и социално-икономическите стандарти в продълЖение на 5000 години.

Любопитна е историята, на ароматите в Китай.и. изобщо в страните от Изтока.

Първото, което може да се каже за парфюмерийните традиции в Китай е, че в тази страна отсъстват всякакви парфюмерийни традиции. Трудно е да се разберат тези думи. Защото в Китай, както и в много други страни на Изтока, не е прието да се използва парфюмерия. Това, разбира се, не значи, че не се продават парфюми или че никой не ги купува. Както и в целия свят, китайците много добре познават такива марки като Chanel 5, Christian Dior, Miracle на Lancome и други.

Отказът да се използва парфюм не е продиктуван от някакви религиозни или държавни забрани, а от устойчивата традиция. Китайците предпочитат леките и ненатрапчиви миризми. Те харесват свежите, морските, зелените и другите природни оттенъци, а сладките и наситените не са популярни. По тази причина производителите често пускат специални аромати за страните от Изтока, които силно се различават, от силните миризми, по които си падат европейците.

Днес, особено китайските жени, все по-често прибягват до парфюмерията, докато за мъжете тя все още е екстравагантна и уникална. Това не означава, че китайците не могат да се наслаждават на различните аромати. Просто те имат други приоритети в живота. Например, да се наслаждават на тънкия аромат на чая, който в Китай е разпространен в множество сортове, всеки със своите особености. В тази страна се обръща внимание повече на козметиката за лице и тяло – разнообразни кремове, пилингмаски, шампоани, душ-гелове. Освен заводите на европейските козметични компании, в страната същестуват много местни предприятия, които произвеждат козметика по традиционни китайски рецепти, в които използват вековно проверени съставки. Най-разпространеният компонент е женшенът и разнообразните видове чай.

Освен това в козметиката и парфюмерията много се използват известните в китайската медицина треви. Костилките от праскова подобряват кървообращението, женшенът активизира работата на сърцето, янтарът успокоява нервите, джинджифилът притежава антибактериални свойства. Срещат се и екзотични компоненти – например мазнина от акула и екстракт от плавника й, които навлажняват кожата.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *