Категории

Кралица на нощта

4.33 avg. rating (88% score) - 3 votes

PolianthРодината на туберозата е Мексико. Туберозите са леко казано странни цветя, чиято форма представлява сноп дълги пера, обсипани с бели камбанки. Въпреки името си, не се подлъгвайте, че са близки до розата. Нямат абсолютно нищо общо с тях, но в съвременната парфюмерия имат сериозно присъствие и роля. За цветовете на туберозата е характерно, че излъчват ухание до 24 часа след откъсването им. Имат интензивно ухание – сладко и наситено, напомящо аромат на зюмбюл. Поради тази причина като синоним на туберозата се ползват имената „кралица на нощта“ и „нощен зюмбюл“.

The_pearl-1Етеричното масло туберозата се добива по древна технология – венчелистчетата се полагат едно по едно върху дървени рамки, обвити от тъкан, пропита от растителни или животински мазнини без благовоние. Рамките се оставят известно време в хладно, затъмнено помещение, където мазнините започват процес на свъзване с етеричните масла. Тази процедура се повтаря около 40 пъти докато се получи наситен аромат. Чрез разтваряне на мазнините се получава т.нар. „конкрет“, който се превръща в есенция след продължителни пречистващи процедури. Процедурата е много скъпа, подари цялостната продължителност и верижност на процеса, който да разкрие необузданото ухание на туберозата – омагьосващ аромат. За сведение, стойността на един килограм етерично масло от тубероза струва хиляди долари.

В парфюмерията, благоуханието на туберозата се комбинира с други ароматни нотки, тъй като е твърде силен и своеобразен. Единствения случай, когато ароматът на туберозата е бил основен компонент е в парфюмът Fracas. През 1975 г. туберозата вдъхновява парфюмериста Карл Лагерфелд да създаде парфюма Chloe, който съчетава пет прекрасни цветя в сърцевината си– роза, тубероза, карамфил, нарцис и жасмин. Резултатът е поразяващ.

299427_fpxКомбинацията между тубероза и жасмин може би е най-любимата на световните парфюмеристи. Стимулиращо и изискано ухание, с постепенно разгръщащи се нотки, които завладяват със сетивността си се срещат не в една или две световни марки аромати.
Благовонието на туберозата и до днес присъства в парфюмите на световни компании и допълва лукса им.

Парфюмите с аромат на тубероза са подходящи за изтънчени вечерни партита и вечери, тъй като са в състояние да ви превърнат в кралица на нощта със своето омайващо благоухание.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *