Категории

Къната – натурален оцветител и заздравител на косата

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

къна за косаКъната е един от най-безопасните и ефективни бои, които хилядолетия наред жените използват като козметика, натурален оцветител или заздравител за косите си. И в наши дни жените от източните народи, от Индия и Турция, не изневеряват на традицията и боядисват косите си с натуралната боя. Къната съдържа много витамини и микроелементи и възстановява структурата на косъма. В някои страни я използват и като средство за рисуване – по ръцете, по тялото, като татуировки основно, като класови отличия и др.

Какво представлява къната?

Къна за коса в нашата страна основно се предлага под формата на фин прах. В действителност тази натурална цветна козметика представлява растение. За да си направите качествена естествена боя с полезен ефект за вашата коса, може да направите следното: изсипвате пакетчето къна в купа, по възможност керамична, след което я заливате с гореща вода, не по-малко от 90 градуса. Съотношението на двете трябва да е 2:1 – две части къна и една част вода. За да е цветът по-наситен, добавете една ч.л. оцет. Бъркайте внимателно с дървена, пластмасова или стъклена бъркалка, не и метална лъжица, докато къната стане на гъста кашичка и я оставете настрани за 1 час.

Как да си боядисаме косата с къна?


След това я затоплете на водна баня, оставете я малко да почине. Топлата паста се нанася върху суха и чиста коса, както се прави и с обикновената боя за коса. Сложете върху нея шапка за душ или найлон, а отгоре затоплена хавлия. Трябва да стоите с така нанесената къна около 4-5 часа. Колко време ще я държите зависи от цвета който желаете. Може да я оставите и цяла нощ дори, при всички случаи няма да повредите косата, но пък за сметка на това ще получите силен и наситен цвят на косата. След като решите да я отмиете, използвайте само чиста вода, без шампоан. Интензивността на цвета ще разберете след ден-два.

За да получите черен или друг вид тъмен цвят на косата, използвайте черна къна и черен чай. 10 пакетчета черен чай накиснете в чаша топла вода, докато почернее. В нея разтворете едно пакетче къна. Нанесете я върху косата и завийте с полиетиленова шапка и затоплена хавлиена кърпа. След няколко часа ще сте брюнетка. Светлите коси може да оцветите с безцветна къна и зелен чай по описания начин.

Коя е най-добрата къна за коса?

Според допитвания до жените, които боядисват косите си с къна, най-добрата е индийската, а също така турската къна.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *