Категории

Маймунски парфюм

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

11Зоолози от Швеция съобщиха, че са открили най-биологичният парфюм в света. Откритието е направено в мексикаска гора. Парфюмът се състои сдъвкани листа, по които има слюнка на маймуни. Изследвани са вид мексикански маймуни, които сдъвкват листата на три ароматни дървета и се мажат с получената ароматна смес. Интересното е, че мъжките маймуни го правеле толкова рутинно, колкото и мъжете, които редовно се пръскат с дезодорант или одеколон.

Оказа се, че е подобно поведение е наблюдавано и при други видове маймуни, освен при мъжки, така и при женски маймуни. Специалистите обясняват явлението с лечение на инфекция или превантивна мярка от нагли насекоми.

От растенията, които използват мексиканските маймуни, само едно – дивата целина има съставки, които отблъскват насекомите. Листата на другите две дървета просто миришат приятно. Затова учените заключават, че „парфюмирането“ има роля за социалните комуникации – за сигнализиране на социален статут или за повишаване на сексуалната привлекателност.

С други думи маймуните се ръководят от същите причини, като хората, използващи одеколон. Макар и причината да не е точно известна, биолозите допускат, че използваните аромати е възможно да имитират естествени приматни стероиди, които действат като сексуално стимулиращи феромони.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *