Категории

Тютюнев парфюм

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

ps17bulk-600Български учени създадоха парфюм от тютюневи листа. Двата нови аромата са разработени от специалистите от Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък и техни колеги от Института по тютюна в пловдивското село Манолово. Това съобщи директорът на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков.

Парфюмите са създадени изцяло от оригинални български продукти хвали се той. Мъжкият „Tobacco & roses“ е съставен от висококачествено розово масло, добито от прословутата маслодайна казанлъшка роза, и от екстракт от тютюневи листа. Ароматният акцент обаче е на тютюна.

Дамският парфюм „Roses & tobacco“ пък е подчертано нежен и чувствен с преобладаващо ухание на цветния символ на Казанлък. Новите аромати ще се продават на пазара по 12 лв. „Целта ни е българинът да си купи истински български парфюм на достъпна цена, в който има розово масло„, обясни проф. Недков.

zx640_490156Миналата година по повод 100-годишнината на института специалистите също създадоха две нови ухания. Дамският парфюм, наречен „Царицата на розите“, беше разработен в четири версии – червена, бяла, жълта и черна. В него се използвало розово масло, но също жасмин и салвия, както и екстракт от дъбов мъх.

Парфюмът на силния пол пък носи името „Долината на тракийските царе“. Мъжете могат да избират между синя версия с лавандулово масло и черна – с натурално розово масло Той е украсен с изображение на Златната маска на цар Терес, открита от археолога Георги Китов през 2004 година.

Според проф. Недков тази година маслодайната роза ще даде добра реколта. От всички насаждения в България можело да се очакват 3 тона розово масло. Розоберачите получават 60 стотинки за 1 кг. розов цвят.

Етикети:,

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *