Категории

Розовата долина – източник на розово масло

5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

розово маслоВ момента, в който слънцето започне да блести през тънката мъгла, обхващаща Стара планина, стотици селяни излизат в полетата, засети с розови храсти, за да прибират реколтата.

През последните години един район в централна България буквално разцъфтя, благодарение на евро парите от ЕС, както и нарастващото използане на розово масло в биологични козметични продукти. Благодарение на това, в България се събуди и съживи един от най-старите производства в този край. Известният с името „Розова долина“ район е източник на известните в Япония малки мускали с розово масло, а също и на деликатните аромати в терапевтични козметични кремове, които се търсят в Европа.

България произвежда около 2 тона розово масло на година, което ни поставя на второ място по производство на розово масло след Турция. Но надпреварата на селяните със слънцето, за да събират влажните розови цветчета, от които се произвежда това масло, става все по-спешно, тъй като според тях промените в климата правят долината по-суха и по-гореща.

„Розите обичат студени нощи, утринна роса и топли дни през пролетта“, обяснява Недко Недков, който ръководи научния институт за розите и розовото масло в Казанлък. „Това ги поставя под стрес и те произвеждат розово масло под стрес. Колкото повече стрес, толкова повече масло. Сега обаче няма достатъчно роса, понякога няма въобще. Розите стават твърде тънки.“

цветове от розиБългарското розово масло, чийто силен аромат влиза в състава на най-нежните парфюми на света – марки като „Кашарел“ и „Диор“, се счита от мнозина в козметичната индустрия като най-доброто на света и струва повече от 6 000 евро килограма. Всяка пролет стотици селяни взимат дебели найлонови торби, пълни със свежи розови пъпки, натоварват ги в камиони, които бързо доставят розите на дестилационните фабрики.

Розите се топят в големи казани с вода и се варят часове. Четири хиляди листенца дават 1 кг. от скъпоценното масло. Според Недков през 80-те и 90-те години заради по-хладния климат са се получавали годишно близо 2 800 кг.

Топлият бриз носи аромата на рози и лайка от близките полета, където хората берат цветчетата от бодливите храсти малко след росата. Докато още розите са в големите казани, където се ваят, изпускайки миризма която първоначално е остра и после пак става сладка по време на дестилационния процес продавачите вече договарят цените.

„Ние внасяме розово масло от България вече от 60 години“, каза Йошикуни Ямамото, който ръководи „Yamamoto Perfumery Co“, която внася розово масло, за да произвежда малките капсулки с есенцията, която се поглъща. „Японците много се грижат за миризмата на тялото си. Те поглъщат една капсула и после цяла седмица ухаят на рози“, казва той и добавя, че дори и възглавниците им миришат.

Освен в състава на парфюми за обогатяването им, розовото масло е популярно и в козметичната индустрия, особено ако розите са расли екологично. Марки като екологичната германска „Д-р Хаушка“ се осланят на техните терапевтични свойства. Замърсяването на околната среда прави кожата на хората по-чувствителна, а техните продукти с розово масло я успокояват.

розово маслоКозметичната компания не може да даде научно обяснение, с което да се потвърди този факт, но други подобни на нея също казват, че розовото масло има антисептично действие и помага за омекотяване на кожата. Дневният крем на д-р Хаушка, който е на пазара от 1967г. има почитатели сред звезди като Мадона и Джулия Робъртс. Компанията поощрява фермери от Афганистан да садят рози вместо мак.

Може би розите са бъдещето на долината. С нейните ухаещи полета и идилична природа, пръснати тук там стада кози и гробници от времето на древната тракийска цивилизация, Розовата долина може да стане популярна туристическа дестинация. Както френската област Прованс с нейните обширни лавандулови полета, Розовата долина може да привлича зажаднели за нежни пейзажи и уединение пътници.

Местните жители обаче са загрижени бумът на строителство за туристическата индустрия да не опустоши долината, както наскоро стана с морските и ски курортите. Унищожаването на околната среда от строителство е станало бич за икономическото развитие на страната като корупцията, мътните сделки и липсата на контрол.

Парадоксално е, но традиционното семейно селско стопанство може да е решение за фермери, които се нуждаят от работа в краткосрочен план. Топлото време и намаляването на дъждовете означава, че свежите пъпки трябва да бъдат брани по-бързо отпреди. За един сезон са необходими повече от 5 000 берачи. „Няма достатъчно берачи, работниците предпочитат да отидат да работят в Германия или Франция. Малките фермери могат да използват своите семейства за розобер“.

козметика от розиЧужди инвестиции също могат да се окажат решение. Официални лица от френския град Грас, в който има много предприятия на световната парфюмерийна индустрия, посетиха Казанлък през юни, за да обсъждат проекти и потенциални планове на френски инвеститори да купуват земеделска земя. Кметът на Казанлък също се надява да направи увеселителен парк, посветен на розовото масло, за да привличат туристи.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *