Категории

Тайната на жасмина

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

206eb16a12102597417638Жасминът е един от най-използваните аромати в парфюмерийната индустрия, като съществуват около 200 вида. Първоначално е бил познат само в екзотичните източни страни. Една от най-прочутите съблазнителки в световната история – Клеопатра е познавала добре жасминовия цвят и умело е използвала аромата му.

В Индия жасминът заема достойно място сред любовните символи, наричат го „лунна светлина на любовта“, заради омайния му мирис и нежния загадъчен, почти „лунен“ цвят. Цветовете на повечето видове са бели, но се срещат и бледо жълти и розови. Използван е като ароматна и обогатяваща съставка в зеления чай.

В Индонезия жасминът е официалното цвете на сватбените церемонии, а в цяла Южна Азия жените използват цветовете му като украшение за коса.

Jasmin de GrasseПрез XVIII век жасминът е пренесен в Европа. В Средиземноморието неговите цветове са възприемани като кралски символ и привилегия. И това вероятно е така, поради изключително трудоемкия начина за добиване на жасминовото масло – от 1000 килограма цветове се получава само един литър от ароматния концентрат. А цветовете се берат само нощем.

В поезията жасминовият цвят символизира самата нощ и тайните, които тъмнината може да скрие и само луната може да види. Синоним е на загадъчност, спомен, очакване…

Ароматът му стимулира творческата дейност, подпомага увереността и укрепва достойнството. От друга страна успокоява, има антистрес въздействие и укрепва съня.

И днес, както и в древността, жасминовият аромат се смята за афродизиак. Парфюм, който разнася уханието си в милиони женски будоари в света и във времето, доказал неизменната истина – жасминът е важна част от изкуството на флирта.

Bvlgari Jasmin Noir Fragrance Kate Moss by Mert Alas  Marcus Piggott.previewВ парфюмите жасминовият цвят се използва като основна, базова нотка. Комбинира се добре с аромата на лайката, цитрусовите масла и розата.

В бялата козметика присъства в продуктите за чувствителна и суха кожа.

В ароматерапията жасминовият цвят се използва при повишена тревога, кашлица, главоболие, намалено самочувствие и ниска себеоценка.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *