Категории

Тоалетна вода или парфюм – как да избера и по какво се различават?

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

При избора ни на парфюм или друг вид ароматизиращо средство като неизменна част от нашата козметика, трябва да вземем предвид и това на какъв тип да се спрем точно – тоалетна вода или пък парфюм.

Като цяло всяко едно от различните ароматизиращи продукти се различават по концентрацията на ароматното масло в тях. И логично, колкото по-висока е концентрацията на основното масло, то толкова е по-силен ароматът на продукта и съответно толкова по-трайно е то, оставяйки ароматна следа на дрехите или дори в помещението, в което сте били. Ето защо и парфюмът има доста по-висока цена от тоалетната вода.

Така че от гледна точка на качеството и трайността на аромата, а също и ако искате по-дълго да имате от любимия си аромат, вероятно би трябвало да вложите малко повече средства, но да си вземете парфюм.

Но пък през някои сезони, а и части от денонощието, много по-добре бихте се чувствали в компанията на тоалетна вода. Поради факта, че те са с по-ниско съдържание на масло, то и ароматът изчезва по-лесно. Или се отмива по-лесно. А така може да сложите след няколко часа друг аромат. И няма да се получи смесване на ароматите.

От гледна точка на цената, както казахме – парфюма е с по-голяма себестойност, отколкото тоалетната вода, ето защо именно последната би била за предпочитане, ако искате да се докоснете до някой любим аромат, но нямате възможност да отделите пари за оригинала му.

За летните дни също би било за предпочитане по-лекия аромат. Така че тоалетната вода отново идва на дневен ред, ако искате да се чувствате все по-често освежени и миришещи на нещо любимо. Нещо, което не бихте могли да постигнете, ако се спрете на парфюм, защото той няма нужда да се впръсква през определен период от време. Ето и процентът ароматно масло, който съдържат различните ароматизиращи продукти:

3% – Ароматизиращи продукти със съдържание на парфюм – кремове и лосиони за тяло, дезодоранти, балсами след бръснене, душ-гелове и др.

3-8% – одеколон
8-10% – Eau de Toilette
10-20% – Eau de Parfum
20-40% концентрация на ароматното масло – Parfum

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *