Категории

Фараонски парфюм

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

hatshepsutЕдни обичат да ухаят на цветя, други на плодове… а някой пък харесват кралския парфюм. Сега ще имаме възможност да се насладим и на аромата, който някога първата жена фараон е използвала.

Група германски учени ще се опита да възпроизведе парфюма, който преди 3500 години е ползвала египетската кралица Хатшепсут.

Археолози от египетския музей в университета в Бон изучават невероятно добре съхранен талк от флаконче, в което по всяка вероятност се е намирал парфюма, ползван от Хатшепсут.

„Биохимическият анализ на фараонския парфюм ще помогне на учените да реконструират ароматната смес“, казва Майкъл Ховер-Милър. Той вярва, че уханието ще се хареса на съвременната жена.

Хатшепсут (1473-1458. пp. Хр.) е била първата жена фараон. Нейното управление се характеризира с развитието на архитектурата, подем в земеделието и липса на каквито и да било войни.

Ако германските фармацевти успеят да реализират намерението си, тогава те по някакъв начин ще съживят спомените на една кралица, чието име след смъртта й, по нареждането на нейния наследник Тутмос ІІІ, е било избърсано от всички храмове, за да няма никаква следа от нея.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *