Категории

Хората, страдащи от депресия използват много парфюм

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

00000421Жените, които се пръскат с прекалено много парфюм, може би страдат от депресия, заявиха израелски учени, цитирани във в. „Дейли телеграф“. Усещането за мирис изглежда е увредено у хората, засегнати от депресия, и затова те използват повече аромати.

Известно е, че мирисът има голям ефект върху настроението и паметта, затова магазините и търговците на дребно използват благоухания, с които подтикват купувачите да закупят някои продукти.

Екип от университета на Тел Авив е установил, че някои заболявания карат организма да атакува обонятелната система, която командва способността да се откриват миризми.

Възможно заболяване?
Това означава, че увреденото усещане за мирис може да е сигнал за сериозно заболяване. Екипът подсказва, че за депресията може да има биологична причина, вместо да става дума просто за психично заболяване.

218920-bigДруги изследвания потвърдиха, че пациенти, засегнати от депресия, са загубили усещането си за мирис, а когато заболяването им е лекувано, усетът на сетивата им се увеличава.

Проф. Йехуда Шьонфелд от медицинския факултет Скалер в университета на Тел Авив, експерт по автоимунните заболявания като артрит, лупус и ревматизъм, е открил, че едно от автоантителата атакува обонятелната система, като уврежда усещането за мирис и отключва депресия.

Загуба на усещане за мирис
Резултатите ни подсказват, че жените, засегнати от депресия, губят също усещането си за мирис и могат да компенсират това чрез използване на повече парфюм, заяви проф. Шьонфелд. Смятаме също, че депресията има биологична причина и може да е отговор на имунната система към някои физиологични показатели.

Ароматерапия като лек
Резултатите могат да намерят по-широко приложение, а не само сред пациентите, засегнати от автоимунни заболявания. Депресираните хора изглежда отговарят добре на ароматерапията.

Някои миризми вероятно им помагат да преодолеят ефекта от биологичните фактори, а това подсказва, че депресията може да има биологична причина, допълни той.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *