Категории

Шишенцата

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

eauИсторически факти

Производителите и търговци на парфюми са рaзбрали още от най-древни времена, че опаковката продава. В случая, дизайна на шишенцата на парфюмите е от много голямо значение.

Така и днес, топ-мозъците на маркетинга знаят, че за да се постигне най-добър резултат е нужно много повече от перфектна ароматна композиция. Нужни са атрактивни дизайнерски решения, за да се постигне ефектът, при който клиентът първо се влюбва във външия вид на парфюма, а след това и в съдържанието на шишенцето.

Още във времената преди Христа,  стъклените шишенца на парфюма са били истински символ на лукса. В древна Гърция дизайнът на шишенцата е бил особено сложен, в повечето случаи имитиращ формата на птици и животни.

По време на средновековието доминират парфюмите в стъклените шишенца, а по-късно се появяват и форми от метал.

illus_histoire_parfum_lumieresПрез 18 век на световната сцена излиза Китайския порцелан, който променя модата –  порцелановите шишенца с благоухания буквално заливат Европа. Огромното разнообразие от различни видове шишенца заема основна част от търговията на парфюмите.

Днешно време

Въпреки, че през годините са използвани какви ли не форми и разновидности от материали, основен материал и до днес си остава стъклото. Основната причина се дължи на факта, че стъклото не влияе на съдържанието и осигурява по-добро съхранение на парфюмите.

frag

Страсти по шишенцата

Колекционирането на шишенца от парфюми се превръща в бизнес. Колекционери от цял свят търгуват с шишенца. Много често се стига дори до търгове при предлагането на изключително редки и лимитирани серии, които са нереално скъпи.

57_parfumКолекционират се най-вече:

1. Антични шишенца
2. Шишенца от керамика
3. Сребърни шишенца
4. Редки модели стъклени шишенца
5. Кристални шишенца
6. Миниатюри и бижутерски модели

Най-скъпото шишенце в света

Най-скъпите шишенца, заедно със съдържанието си струват 170 хиляди евро. Негов създател е Клайв Кристиан, който пуска лимитирана серия от 10 парфюма за жени и мъже. Шишенцата са инкрустирани с 5 каратов диамант и златна украса около гърлото.

Етикети:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *