Категории

Ароматни нотки и парфюмна пирамида

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Създаването на парфюми може да се сравни с композирането на музика. За парфюмни нотки и пирамида на аромата пръв говори  майсторът парфюмерист Жан Карлес  през първата половина на 20-ти век, за да опише на потребителите как ароматът се разгръща върху кожата.

Нотките в парфюмната пирамида се структурират в три части: връхни, средни (сърдечни) и базови.

pyramide_parfum

Връхните нотки са тези, които ви привличат, когато за първи път помиришете парфюма. Те са главата на парфюма. Причината те да са първите, които се разгръщат, е свързана с ниското им молекулно тегло и нестабилността на съставките, които са включени в тях. Обикновено това са силно летливи есенции като цитруси или синтетични плодови аромати, както и някои подправки. Освежаващият ефект на връхните нотки се усеща през първите 15 минути от досега с аромата.

Въпреки че по метода на Карлес тези нотки се композират след базовите и сърдечните, те са първите, които правят впечатление на купувача. Ето защо парфюмеристите използват този факт и днес поставят ударението именно върху връхните нотки, защото знаят, че те създават първото впечатление и привличат вниманието на модерния потребител.

„Сърцето“ на аромата носи  основното послание на парфюма. Средните нотки са тялото на сместа; това са съставките и ефектите, които определят стила и характера на даден парфюм. Започват да се усещат след 15-та минута и узряват в  следващия час.Те могат да включват различни съставки като цветя, подправки, дърво, смоли и треви .

notes

Парфюмеристите обикновено първо мислят за основата или базовите нотки на аромата, когато се опитват да структурират формулата му. Това са големи молекули съставки с висока трайност (някои като мускуса могат да се задържат върху кожата и дрехите в продължение на дни и седмици наред!). Те осигуряват не само продължителното ухание на даден аромат върху кожата, но също така се съчетават с останалата част от състава по определен начин за постигане на желания ефект. Пачулито например кара аромата на рози да се развива безкрайно, докато цибетата прави флоралните мотиви богати и още по-чувствени!

Базови нотки обикновено се появяват след два часа, така че бъдете търпеливи, когато пробвате парфюмите в магазина.

В днешно време някои аромати са умело конструирани така, че да миришат почти по един и същ начин през цялото време, като се възползват от различни парфюмерийни техники, позволяващи на една любима парфюмна нотка да продължава безкрайно. Това са така наречените „линейни аромати“. Добър пример за такива продукти са Eternity by Calvin Klein и Alien by Thierry Mugler.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *