Категории

Билкова козметика за красива кожа

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Красивата кожа не идва сама, тя трябва да се поддържа, за да бъде красива и сияйна. Когато сме уморени, уморена е и кожата. Тогава идват на помощ билковите компреси, които са една естествена алтернатива на всяка козметика. И не само сухата и уморена кожа може да се третира с тях, но и всеки друг вид. Много добре действат на мазните тип кожи с големи пори. Това е така, защото когато компреса е горещ, той размеква роговия слой, почиства порите и подобрява кръвообръщението и лимфооттичането. Студените компреси пък са много подходящи за възпалената кожа, защото я успокояват и тонизират.
Но за да се възползвате от всички предимства на тази натурална козметика, е добре да знаете всяка билка за какво може да се използва и тогава да си правите компресите. Все пак, макар да са билки, не означава, че са безвредни. Ето някои от най-често използваните и при какви състояния можем да се възползваме от тях.

Листа от роза
Тяхната настойка тонизира, изглажда и успокоява всякакъв вид кожа;

Невен

Както и крема от невен, така и компреса действа успокояващо, протововъзпалително, противосъборейно и дезинфекционно. Притежава и лечебни свойства. Прилага се при всякаква кожа, най-вече при мазна;

Жълт кантарион

Тази билка и компреса от нея, ще изчисти, изсветли и освежи вашата кожа. Освен това тя притежава и лечебно действие. Най-добре от компреса с жълт кантарион се чувства мазната, груба и нечиства кожа.

Копър

действа изглаждащо при суха, грапава и лющеща се кожа;

Магданоз
Компресът от магданоз има противовъзпалително, успокояващо и подобряващо кръвообращението действие, а също така е много полезен при неспокойна и прекалено раздразнима кожа.

Мента

Действа стягащо, прилага се при мазна, нечиста и широкопореста кожа;

Мащерка
Стяга и чисти порите, регулира мазната секреция, прилага се при нечиста и възпалена кожа.

Маточина

Добре се повлиява вялата, застаряваща и отпусната кожа от компрес с маточина.

Лайка

Изсветлява, почиства, успокоява и действа противовъзпалително при всички видове кожа.

Липа

Подобрява кожната обмяна, почиства кожата, като я освобождава от токсичните продукти на обмяната чрез изпотяване, добра е за всеки тип кожа, особено с комбинация с лайка.


Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *