Надяваме се тук да откриете отговорите на всички въпроси относно парфюмите и ароматите, които ви вълнуват. Можете да ни пишете с ваши въпроси, а ние ще се стараем да обновяваме с тях и отговорите ни тази страница – така че и другите да могат да се възползват.

  1. Каква е разликата между одеколон, тоалетна вода, парфюм (парфюмна вода), парфюмен екстракт?

    Разликата е в концентрацията на ароматни съставки, които пък определят  силата и издръжливостта на аромата. Спрямо концентрацията, разграничаваме четири приети световни стандарта и съответно търговски продукта, като приетите за тях названия, концентрация и други, можете да видите в таблицата по-долу:

 

 Българско название Концентрация Бележки Съкращения и други названия
Одеколон  от 3% до 8%, в най-честия случай около 5%  Да не се обърква с Афтър Шейв (концентрация от 1-3%)  Eau De Cologne (EDC)
Тоалетна вода  от 5% до 15% концентрация, обиковено около 11%  Най-подходящ за летните месеци. Обикновено с по-леки, ненатрапчиви аромати.  Eau De Toilette (EDT)
Парфюм (парфюмна вода) над 10% до 20% концентрация  По-силни и издръжливи аромати от тези на Тоалетната вода.  Eau de Parfum (EDP), Millésime
Парфюмен екстракт  от 15% до 40%, обикновено 20%  Най-концентриран, силен и издръжлив аромат, който издържа до 18 часа. Extrait,   Le Parfum