Категории

7 парфюма, вдъхновени от Изтока

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

Дали за нейно вдъхновение ще служат сложно украсените дворци на Индия и Иран, или тучните градини на Китай и Далечния Изток, парфюмерията винаги е бил силно повлияна от Изтока. Най-малкото, защото много от екзотичните съставки в парфюмите се добиват именно в тези далечни и непознати страни. От друга страна, парфюмите изследват връзката с екзотиката в продължение на векове и в резултат се появяват ароматите от ориенталската категория.

Представяме ви седем парфюма, вдъхновени от източни теми и истории.

Guerlain Shalimar

shalimar-guerlain

Класика в жанра със своето зряло ванилово ухание, което има отчетливо тъмни, опушени, мускусни нотки.

Създаден  през 1920 година, когато ориенталско е синоним на  чувственост и забранени страсти, той е вдъхновен от истинската любовната история,  разцъфтяла в градините Шалимар в Лахор между император Шах Джахан и красивата му млада съпруга Мумтаз, в чиято чест по-късно владетелят създава ненадминатия архитектурен ансамбъл Тадж Махал.

Освен чувствена ванилия, Shalimar умело разгръща  кехлибарни  и кожени нотки и остава дългогодишен бестселър.

Tom Ford Sahara Noir

saharanoir

Модерна версия на  опушените, ориенталски аромати. Първоначалното впечатление от нотките на  черен пипер и барут се появява веднага след нанасянето, но скоро изчезва, за да отстъпи място на плътния аромат на тамян – перфектен за тези, които искат да изследват тъмната си страна.

Hermes A Garden After the Monsoon (Un Jardin apres la Mousson)

hermes-apres-la-mousson

Този парфюм създава усещане едновременно за проливен дъжд  и топла интимност, съчетани в шокиращ контраст. Макар и малко далеч от типичната представа за ориенталски аромат, A Garden After the Monsoon е вълнуващ и харесван. Уханията на подправки като кардамон, джинджифил и кориандър се свързват с екзотичната трева ветивер  за свеж зелен аромат.

Yves Saint Laurent Opium

opium-ysl

Карамфил, смирна и черен пипер се сливат в една пикантна комбинация, подходяща и за двата пола, въпреки че по начало е насочена към жените.

Neela Vermeire Creations Pichola

neela

Вдъхновен от  Индия, този  красив аромат принадлежи към категорията на флориенталските парфюми.  Съчетаващ чувствена тубероза и жасмин, свеж ветивер и топло сандалово дърво, той сякаш говори за любов и романтика.

Editions de Parfums Frederic Malle The Night

frederic

Изключителен  и луксозен  – това са двете определения, които пасват най-добре на този парфюм. Опушеният дървесен аромат, навяващ асоциации за стари дъбови бъчви, в които е отлежавало френско вино, се смекчава елегантно от уханието но турска роза.

Lamis Atef Maliqua

maliqua

Maliqá в семитските езици означава „кралица“.  Преобладаващо цветното ухание

на лотос  се допълва с нотки на роза,  божур, гора и доза мускус за трайност.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *