Категории

Разлики между мъжки и дамски парфюми и начин на тестването им

5.00 avg. rating (98% score) - 3 votes

Тестване на марковите парфюми

Ароматите могат да се усещат много различно, когато попаднат върху кожата. Това се дължи на нейния химичен състав, което означава, че ако сте усетили страхотното ухание на даден парфюм върху кожата на ваш приятел например, това не означава, че и върху вас този аромат ще бъде толкова неустоим. Преди да си купите парфюми, винаги ги тествайте върху собствената си кожа, а не върху тест лентите в парфюмерийните магазини. Върху картонените ленти вие усещате връхните нотки и лек аромат на хартия или картон, като така няма да разберете истинското ухание.

Ако сте тествали прекалено много аромати наведнъж, трябва да спрете за няколко минути или да помиришете зърно печено кафе, за да прочистите рецепторите си за аромат. В противен случай различните парфюми ще започнат да се препокриват и вие реално няма да усетите истинския аромат. Това е същото като приемането на хапка хляб и вода от сомелиерите, преди да тестват вината.

Тествайте марковите парфюми върху чиста кожа, като се уверите, че различните парфюми са пръснати един от друг на достатъчно разстояние, за да не се смесят нотките им. Пръскайте от минимум 10 сантиметра от кожата си, за да се получи облак, който да покрие кожата ви с капчици. Парфюмът не трябва да се стича като течност по кожата ви, когато го тествате. Не бързайте да подушвате аромата, защото има голяма вероятност да усетите по-силно ухание на алкохол и на връхните нотки, като те се задържат около двадесет минути, след което се появява истинския аромат на парфюма, който се чувства дълги часове. Затова, препоръката на консултантите е да изчакате тези 20 до 30 минути, преди да решите да направите покупката. След тях можете да тествате още малко, например през 10-15 минути, за да видите как се разгръща уханието. При различните парфюми то може да бъде линейно (да остава същото) или прогресиращо (във всеки елемент от ароматната пирамида могат да са използвани различни нотки).

Мъжки парфюми срещу дамски парфюми

Различието между ароматите за мъже и жени е чисто маркетингов инструмент. Със сигурност се сещате, че ако един мъж използва дамски парфюми, на него няма да му поникнат гърди или пък ако една дама използва мъжки парфюми да започне да й расте брада. Просто културните норми са повлияли на начина, по които се възприема аромата. Много често специалистите се шегуват, че ако едно момиче иска да привлече дадено момче, то трябва да използва парфюми, които ухаят на желаните от мъжете неща (пица, бира, пари или на нов автомобил). Такива аромати обаче не съществуват, затова дамските парфюми са най-често с ухание на цветя, плодове, ванилия и сладки нотки. Традиционните мъжки парфюми от своя страна са с нотки на кожа, ветивер, тютюн, дървесен мъх и лавандула. Разбира се има и универсални аромати, които съдържат доста разнообразни нотки.

Въпросът в крайна сметка е да решите дали искате използваните от вас парфюми да ви носят наслада, да привличат срещуположния пол или най-добре да са комбинация от двете. Решението е изцяло във вашите ръце!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *