Категории

Защо парфюмите са такава страст?

5.00 avg. rating (97% score) - 1 vote

passionperfumesТова което ни кара да се чувстваме добре, да сме уникални, различни, стилни и много – много изискани е парфюмът. Влиянието му върху хората е много голямо и това може да се види много ясно от богатата му история.

Любопитен факт е, че не можем точно да определим от кога датира парфюмът, но знаем, че е започнал да се развива и просъществува много дейно в древен Египет. Точно зарад това ние смятаме, че именно там е родината на ароматите, на всичко чувствено и ефирно. Факт е, че именно там и тогава започват да използват ароматите, като в началото са ги прилагали по малко по различен начин, като са пълнили вани с цветя, мед и мляко и са се къпали в тях.

Ароматът който се е носел от ваните бил повече от пленителен и за това група от находчиви личности решили да изпробват различни методи и са да направят по-дълготраен и да могат да го пренасят. Всъщност според древни предания най-голяма роля в развитието на парфюмната индустрия са изиграли свещениците, които според специалистите по история имали нещо подобно на лаборатории където приготвяли различни видове аромати и мехлеми, които им служили при различните видове церемонии.

Доказателства за влиянието на ароматите по това време има в няколко храма, където има изписани с йероглифи редица рецепти за приготвянето на парфюми. От там на сетне започнало и по-масовото им използване, като в историята най-голям скок бил направен по времето на цар Соломон, когато разнообразието от аромати станало изключително голямо, а плюс това безценната течност започнали да я затварят в най-различни бутилки, които били правени специално за целта. Бутилките в които се съхранявал аромата били много красиви, голяма част от тях били украсени със злато, сребро и скъпоценни камъни, които придавали още по-голямо значение на течността. Интересното по което се отличавали качествените аромати тогава бил стилът и изискаността на бутилката, като качествените аромати били съпроводени от невероятно богати на украса стъкленици. Развитието на парфюмната индустрия претърпява много промени през вековете, като открояващото е, че с всяка изминала година стават все по-разнообразни и предпочитани.

Като цяло те отразяват собствената ни индивидуалност, харизма, стил, отразяват това което сме, същността ни. За нас, те са една неземна магия, от която можем да се опияним  лекота, която ни обгръща и е на всякъде около нас, която ни дава една друга гледна точка за света и ни кара да се чувстваме много по-добре. Всеки един от нас е изпитвал не веднъж силата и магията на ароматите, която е толкова голяма, че дори в най-трудният момент може да ни накара да се почувстваме неотразими и за самите себе си и за околните.

Наясно сме, че парфюмите са съставени от много и различни видове съставки, като плодови, тревни, билкови, дървесни и много други, които при точни пропорции и правилно съчетание могат да образуват един уникален и неповторим аромат. Целта на всеки един парфюм е ни придаде още по-голяма индивидуалност, да ни накара да се чувстваме красиви и стилни, както се казва „да се чувстваме добре в кожата си”. Доказано е, че за всеки един човек си има специфичен парфюм с който той се чувства най-добре и точно за това разнообразието им е толкова голямо, за да може всеки да има право на избор. Някои хора обичат аромата на магнолия, други на ванилия, мускус, треви, плодове, цветя и други различни, смесването на тези съставки е като магия която ни дава това което искаме. Същността на парфюма се крие в качеството на ароматните масла извлечени от растенията и съотношението в което се прилагат. Факт е и, че истинският и скъп парфюм не се продава под формата на дезодорант или спрей, а в малки шишенца и се нанася директно върху кожата при това много пестеливо. Когато ползваме парфюми трябва да знаем как се поставят, на кои места от тялото ни е най-правилно да нанесем от благоуханната течност, а това са именно шията, китките и зад ушите, защото там температурата на тялото ни е най-голяма и така можем да усилим аромата.

Важно да знаем за тази наша страст е, че те се дели на точни и ясни категории, дамски, мъжки и унисекс, след което на под категории според това какви аромати са заложени в тях и в крайна сметка, но също от съществено значение е факта и какъв всъщност е парфюма, дали е парфюмна вода, тоалетна вода, дали е концентрат парфюм. Разновидностите са много и е много важно да изберете това от което имате нужда, този аромат които ще ви накара да се чувствате добре. Важно е и да правите разлика между истинските парфюми и ментетата, трябва да внимавате от къде пазарувате ароматната течност, трябва да знаете, че стойността на един истински парфюм не е малка и не трябва да се доверявате много на прекалено добрите оферти. Купувайте това което най-много ви отива и ви прави щастливи, защото само тогава ще разберете какво е да имате нещо толкова качествено и изискано, нещо което да ви направи уникални и индивидуални.

1 коментар

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *